25 marraskuuta, 2014

APUA RATSASTUKSEEN 1 : Laiskat ja haluttomat hevoset.

Päätin siis aloittaa tällaisen sarjan ihan teidän iloksenne (ja ehkä hieman omaksenikin..)! Toivottavasti löydätte näistä jotain iloa ja hyötyä harrastukseenne. Kertokaa toki kommenttiboksiin mikälli tarvitset apua jossain asiassa tai sinulla on idea seuraavaa Apua Ratsastukseen- postausta varten!

APUA RATSASTUKSEEN : Tämän erikoissarjan on tarkoitus auttaa sinua erilaisten hankalien tilanteiden/hevosten/asioiden/ihmisten kanssa. Jokaiseen postaukseen saa laittaa kommenttia mikälli tarvitset apua jossain asiassa ja haluaisit että minä kävisin sitä täällä blogissa läpi ja kertoisin omia ratkaisujani asiaan. Minä en ole koulutukseltani minkäänlainen valmentaja tai opettaja, joten kaikki mitä näihin postauksiin kirjoitan tulee pelkästään n.11 vuoden ratsastus urani aikana kokemista ja huomaamistani asioista! Huomioithan siis tämän. Yritän kuitenkin vain auttaa ja kertoa sinulle eteenpäin asioita, joita minä olen huomannut ja joista on ollut apua hevosten kanssa toimiessa ja tallilla pyöriessä. Mikälli jokin asia jää epäselväksi kysy ihmeessä!

Laiskat ja haluttomat hevoset.

Itse löydän ainakin elämästäni kahta eri tyyppiä laiskoja tai haluttomia hevosia. Maailmasta löytyy varmasti muistakin syistä laiskasti käyttäytyviä hevosia, mutta tässä on muutama jotka minä löydän omasta lähipiiristäni. Huom! Mikälli hevosesi ei normaalisti ole laiska liikkumaan vaan muuttuu yhtäkkiä sellaiseksi tarkista, että hevosellasi on kaikki hyvin! Hevonen voi myös olla laiska ja haluton koska sillä on jokin paikka todella kipeä!

1. Tekemiseen kyllästynyt
Tämä hevonen on kyllästynyt jokapäiväiseen treeniin. Se ei halua aina köpöttää maneesissa tai mennä aina koulua. Tämä tyyppi käy myös hyvin ratsastuskoulun vakituisesta tuntihevosesta!
Tällaiselle hevoselle saattaa riittää hyvin muutokseksi ja energian takaisin tuomiseksi maastoreissu kerran viikossa tai maastakäsittelykertojen/irtojuoksutuksen/juoksutuksen lisääminen. Tämä hevonen tarvitsee vain hieman muutosta elämäänsä. Kouluhevoselle kavaletti tai estetunnit voivat olla se ratkaiseva ja mieltä piristävä muutos.
Jotkin kyllästyneet hevoset taas tarvitsevat säännöllisesti puolen tai koko viikon mittaisen tauon treenistä. Vapaalle hevosta ei kannata jättää mutta maastoilu tai jonkin uuden asian (kuten maastakäsin ajamisen) opettelu tai ihan vain kävelypäivät saattavat tehdä hevosen olon hieman mukavammaksi treenien suhteen.
Tee siis vaihtelua haluttoman hevosen elämään. Maastoa, juoksutusta, maastakäsittelyä, kävelyä ja vapaita treenien lisäksi ohjelmaan!
2. Liian helppoa
Tämä tyyppi pätee meidän Quuhun todella hyvin! Tällainen hevonen kyllästyy liian helpoista tehtävistä. Yksinkertaisin ratkaisu on siis hankaloittaa hevosen tehtäviä ja treeniä. Hankaloittamisella en nyt sitten tarkoita sellaista hankaloittamista että pitäisi heti tehdä vaihtoja, sulkuja, avoja, sarjoja, piruetteja yms. Vaan tälle hevoselle helppojen tehtävien määrää täytyy lisätä!
Tehtäväksi ei riitä kaksi volttia ja yksi siirtymä yhden kierroksen aikava vaan tehtäviä täytyy olla paljon ja niiden täytyy vaihtua mahdollisiman usein. Helppo tehtävä (mitä minäkin yleensä Quun kanssa teestän) on esim. tällainen : Siirtymä aina ennen kulmaa tai kulman jälkeen + voltit jokaiseen tai jokatoiseen kirjaimeen. Siirtymässä voi vaihdella askellajeja ihan hevosen kunnosta ja keskittymisestä riippuen. Muista myös seurata etteivät siirymät muutu kiireiseksi vaan hevosen takaosa polkee. Volteilla muista tarkistaa, että taivutus läpi! Muista myös vaihdella volttien paikkaa ja siirtymien askellajeja jotta hevonen ei ala ennakoimaan!
Mikälli sinulla on osaava hevonen tehtävää voi hankaloittaa siten että pitkillä sivuilla teet voltit ensimmäiseen ja viimeisen kirjaimen kohdalla. Tämän lisäksi lisäät myös avon pitkälle sivulle niin että suoristat ennen pitkän sivun keskikohtaa (ja teet vaikka siirtymän) ja jatkat suoristuksen jälkeen sulkua. Muut siirtymät voi myös pitää tässäkin hankaloidussa tehtävässä mukana mikälli itse vain pysyy mukana!
Toinen vielä hankalampi tehtävä on seuraava : Pitkän sivun alusta lähdet sulkua kohti keskihalkaisijaa (n. 5m "lävistäjää pitkin") keskihalkaisijan ja pitkän sivun väliin. Sitten siirryt sulkuun suoralla ja vielä ennen loppua avoon ja vaihdat suunnan. Piirsin kuvion tuohon teille ajatusta helpottamaan!
Tässä oli tosiaan ensimmäinen osa Apua Ratsastukseen- sarjasta! Kerro ihmeessä oliko postauksesta sinulle hyötyä tai löytyykö sinun talliltasi tällaisia hevosia?

4 kommenttia:

  1. Kun hevonen hyppii pystyyn tai pukittelee? Onko teidän tallilla sellasia kun tarvisin apua

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon ehdotuksesta! Todella hyvä aihe ja siitä taitaakin tulla postausta seuraavalla kerralla. Varsinkin kun tarvitset siihen apua! Tähän hätään suosittelen lukemaan nämä muutamat sivut: http://www.horserider.fi/Hevostietoutta/Hevosen-peloista
      http://www.freewebs.com/kiljander/vaaratilanteita.htm
      Toivottavasti näistä on edes jotain hyötyä :)

      Poista
  2. Vähänkö kiva idea! Ois kiva saada sitten vuorostaan liian innokkaista hevosista ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava että tykkäsit! ja hyvä ajatus muuten :)

      Poista

Kommentit piristävät aina bloggaajan arkea, joten kiitos kommentistasi! :)