12 marraskuuta, 2013

Advise

Tänään aion siis kerto teille kymmenen vinkkiä hevosten käsittelyyn ja ratsastukseen. Nämä ovat lähinnä itse huomaamiani tai itselläni toimivia asioita jotka saattavat olla teillekkin hyödyksi! Osa näistä saattaa olla sinulla jo tiedossa mutta toivottavasti löydät ainakin jotain uutta ja mielenkiintoista.

1. Opi huomaamaan mitkä asiat ovat hevosesi mielestä hauskoja ja mukavia tehdä. Niin voit toistaa niitä silloin kun mikään ei oikein suju tai haluat muuten vaan pitää hauskaa hevosesi kanssa niin että hevonenkin haluaa osallistua asiaan.

2. Kun ratsastat kokeile välillä kevyessä istunnassa hieman liioitellustikkin pitää polvia irti satulasta. Näin saat hieman erilaisen kuvan tasapainostasi ja pääset parhaimmassa tapauksessa kehittämään sitä.

3. Mikälli sinulla on ongelmia pysyä hevosesi mukana hypyissä niin kokeileppas näitä muutamaa keinoa: nosta katseesi ylös ja katso vaikka seinää kohti kun olet ylittämässä estettä, näin et ainakaan itse tee hevosta helposti etupainoiseksi. Pidä kyynerpääsi kyljissä. Paina koko jalkaasi kohti jalustinta, mikälli tämä ei onnistu niin ajattele sitten ensin että pidät pohkeen lähempänä hevosta ja irroitat polveasi hieman enemmän. Vielä viimeisenä asia joka ainakin minulle on hankala nimittäin oikean laukan saaminen. Älä ensinnäkään ylireakoi kääntämällä hypyssä liikaa tai muuten jollei ratsastuksen opettajasi tai ohjaajasi käske. Koita vain siirtää paino tulevan suunnan sisäjalkaan ja samalla ajattele myös että siirrät hieman huom hieman latiotasi tulevaan suuntaan. Älä liioittele! Mikälli tämä asia on sinulle hankala koita ensin olla tekemättä hypyssä mitään laukan vaihtamiseksi. Silloin nimittäin yleensä huomaat mitä kaikkea hypyn aikana teet väärin/oikein.

4. Puhdista hevosen kaviot aina huolella ja katso tarkkaan ettei hevosen kenkä ole irti jottei se ratsastuksen aikana pääse pyörähtämään tai painamaan hevosta mitenkään kavioon.

5. Muista kääntää käännöksissä ja taivutuksessa aina oma olkapääsi edellä. Tällöin myös hevosen hartiat lähtevät yleensä oikeaan suuntaan. Napalamppu on myös hyvä neuvo ratsastuksessa. Tällöin kuvittelet että navassasi on lamppu jonka täytyy aina kääntyä menosuuntaan.

6. Tarkista hevosen suupielet ja kainalot huolella jotta vältytään hiertämiltä ja ikäviltä välikohtauksilta ratsastaessa. Ethän sinäkään halua käyttää kenkiä jotka tekevät sinulle rakon tai vyötä silloin kun olet saanut haavan kylkeesi.

7. Muista juoksuttaessasi kolmio. Kätesi ovat yhdet sivut ja hevonen on kolmas. Tämä helpottaa hevostakin ymmärtämään oman paikkansa ympyrällä.

8. Muista juoda ja syödäkkin jotain tallilla! Pakkaa vaikka välipala patukka tai leipä mukaan tallille mikälli olet pitkän aikaa. Tyhjä vesipullo on myös hyvä olla mukana tallilla. Siitä on paljon hyötyä varsinkin ratsastuksen jälkeen ja eväiden ansiosta sinäkin jaksat pitempään!

9. Käytä hanskoja. Ne auttavat sormiasi selviämään epamukavimmistakin tilanteista!

10. Ja vielä viimeisenä se että yritä muistaa ilmoittaa jollekulle tallillaiselle mikälli lähdet maastoon. Koskaan ei tiedä vaikka varminkin hevonen saisi hepulit!

Mutta siinäpäs ne olivatkin. Toivottavasti edes joistain oli sinulle hyötyä. Voit myös tietenkin kysyä liisää jostain asiasta mikälli haluat tietää tai vaikka ehdottaa jotain asiaa postauksen aiheeksi mikälli asia jäi paljonkin mietityttämään :) Sitten vielä hieman joulumieltä loppuun.

4 kommenttia:

Kommentit piristävät aina bloggaajan arkea, joten kiitos kommentistasi! :)